Investicijski ciklus u Čateksu – modernizacija proizvodnje i razvoj poslovanja

Čateks - najveći proizvođač tekstila u Hrvatskoj investirao u modernizaciju proizvodnje

U sklopu investicijskog ciklusa koji Čateks provodi, 2021. godine započela je modernizacija dijela pogona Tekstila, u koji je uloženo više od 20 milijuna kuna.

 

Dio investicije pokrivaju Europski strukturni i investicijski fondovi sredstvima koje je Čateks ostvario kroz razvojni projekt - Razvoj multifunkcionalne negorive tkanine za dualnu namjenu.

 

Investicije u novu strojnu liniju napravljene su kako bismo zadovoljili najviše standarde kvalitete i performansi koje zahtijevaju naši klijenti, a ujedno omogućuju i značajno smanjenje troškova energije i vode.

 

Nova strojna linija za fiksiranje i pranje sastoji se od dva međusobno povezana stroja - parionika i stroja za pranje.

 

Svakom linijom može se upravljati odvojeno ili spojiti u kontinuiranu strojnu liniju pri čemu tekstilni materijali neprekinutim tokom prolaze kroz više faza obrade. Novi strojevi dizajnirani su tako da nude visok stupanj fleksibilnosti i multifunkcionalnosti, uz postizanje najviših standarda kvalitete u pogledu dorade tekstila.

 

 

Kako bi kupcima ponudili najbolju kvalitetu proizvoda, kod odabira tehnologije ostvarena je suradnja sa vodećim europskim proizvođačima opreme.

 

Ovim ulaganjem postali smo jedna od rijetkih europskih firmi koja raspolaže takvim postrojenjem i mogućnostima, a ovom investicijom unaprijedili smo svoju uslugu, ali i holistički pristup proizvodnji koji u dugoročnim projekcijama rezultira povećanju produktivnosti, efikasnosti i naravno kvalitete u proizvodnji Čateks tekstilnih materijala.

 

Poseban naglasak kod ove investicije je i zaštita okoliša, gdje smo postigli ogroman napredak u proizvodnom procesu i time bitno smanjili naš utjecaj na okoliš.  

 

Glavna prednost linije je u mogućnost specifičnih obrada tkanina namijenjenih za Čateks Defend program. Same mogućnosti obrada na novoj strojnoj liniji su višestruke te primjenjive za sve vrste tekstilnih materijala i sirovinskih sastava, a neke od naših značajnijih su:

  • Pamuk
  • Pamuk/PES
  • Pamuk/PA
  • 100 % PA
  • 100% PES
  • i drugih sintetski materijali

Ova investicija predstavlja samo početak investicijskog ciklusa u Čateksu. U narednih nekoliko godina planirane su daljnje značajne investicije u tehnologiju i razvoj proizvoda. Tim investicijama želimo postati lider u proizvodnji visokokvalitetnih tehnoloških proizvoda, te maksimalno povećati zaštitu okoliša i time dati svoj doprinos tranziciji u zeleno i ekološki održivo poslovanje.