U FRANKFURTU PARALELNO ODRŽANI - TECHTEXTIL, TEXPROCESS I HEIMTEXTIL SUMMER SPECIAL 2022.

Čateks - prvo samostalno izlaganje na sajmu Techtextil

 

Techtextil je vodeći međunarodni sajam tehničkog tekstila i netkanog materijala, na kojem su izlagači ove godine predstavili cijeli spektar tehničkog tekstila, tekstila funkcionalne odjeće i tekstilnih tehnologija.
Uz ukupno 117 zemalja sudionica, oko 63.000 posjetitelja i 2300 izlagača, postignuto je briljantno ponovno pokretanje međunarodnih sajmova tekstila u izložbenom centru u Frankfurtu.

Na sva tri događaja - Techtextil, Texprocess i jednokratni Heimtextil Summer Special - na samom vrhu po broju posjetitelja bile su: Italija, Francuska, Turska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Španjolska, Poljska, Švicarska, Češka, Portugal, Pakistan i SAD...
Također na sve tri poslovne platforme, osim žustrih narudžbi te visoke kvalitete i zadovoljstva posjetitelja, posebno je bila uočljiva koncentrirana pozitivna energija osobnih susreta.

 

Techtextil 2022., kolaž fotografija izložbenih prostora nekih od izlagača

 

Čateks je ove godine prvi put samostalno izlagao na sajmu Techtextil, na 12 m².
Štand je bio koncipirani sa ciljem predstavljanja sva četiri brenda Čateksa - Defend, Protect, Home i Medical.
Kroz medij fotografije istaknuli smo direktnu primjenu proizvoda te smo kvalitetama tkanina popratili svaki brend.
S obzirom na vrstu sajma naglasak je bio na tehničkim i medicinskim materijalima te maskirnim tkaninama, a asortiman smo ovom prilikom upotpunili i novitetima kroz biorazgradivi, održivi i reciklirani segment ponude novih proizvoda i usluga.

Već od prvog dana zapažena je izuzetno dobra posjećnost štanda, pozitivan interes i odaziv na komunikacijskom nivou, koji se nastavio tokom sajma u vrlo intenzivnom ritmu.

 

Čateksov štand, prvo samostalno izlaganje na Techtextilu

 

Paralelno s Techtextilom održan je Texprocess, vodeći sajam za industriju odjeće i tekstila, a ove godine po prvi put održan je i Heimtextil Summer Special, međunarodni sajam tekstila za dom i autorskog dizajna.

 

Heimtextil posjećujemo tradicionalno svake godine, inače početkom siječnja, jer je upravo on vodeći sajam za proizvođače tekstila iz cijelog svijeta, od sjeverne Europe do Južne Afrike, Amerike i Azije, gdje se donosi najbolje od materijala.

 

Najveći naglasak ove godine na Heimtextil Summer Special je bio briga o okolišu koja postupno prelazi iz izbora u stvar koja se podrazumijeva. Primjenjuju se procesi koji uključuju korištenje prirodnih i biorazgradivih tkanina, skladnih, mirnih, biljnih nijansi boja i resursa, koji su neophodni za kružni sustav. Regenerativni usjevi, prerađena vlakna, skupljanje otpadnih tokova i održiva boja, zajedno nadahnjuju i privlače proizvođače i potrošače da se pridruže krugu održivog razvoja. Potencira se obogaćivanje novog prirodnog krajolika putem materijala: konoplje, koprive, jakih vlakana i lana. Cilj je naučiti kako pristupiti prirodnim dobrima, koristiti ih i prenijeti u svakodnevno okruženje.

 

Ovogodišnji trendovi predviđaju široki spektar boja koji spaja “zagasitiju” paletu boja, koja proizlazi iz segmenata prirode, te "dinamičniju" digitalnu paletu, koja predstavlja tehnologiju i mlađe generacije. Sitni geometrijski dezeni i biljni uzorci, taktilne i strukturne tkanine, te flora i fauna su ključni elementi dezena, isprepliću se, upotpunjuju i povezuju se u kombinacijama. Na taj način je spoj prirode i tehnologije osim na tehnološkim razinama, prirodnim materijalima, predstavljen i u vizualnom segmentu.

 

Kolaž fotografija sa Heimtextil Summer Special

 

HEIMTEXTIL TRENDOVI 2022/23.
S obzirom na utjecaje pandemije i način komunikacije nastale su ovogodišnje teme: Next Horizons sa trendovima Deep Nature, Hyper Nature, Beyond Identity i Empowered Identity.

Teme trendova pružaju dizajnerima, proizvođačima, prodavačima, medijima...smjernice i orjentaciju za novu sezonu. 

 

Trends room - hala gdje se predstavljaju novi koncepti i boje

 

Next Horizons govori o dugoročnom načinu razmišljanja, kako doprinjeti prirodi i sustavu kroz recirkulaciju polazeći od proizvoda do hrane od kojih živimo. Transformacija i prihvaćanje kroz uvažavanje i značenje važnosti prirode postaju smjer kojem bi se trebali približiti.

 

Deep Nature istražuje strategiju našeg ekosustava, to je naše nasljeđe i budućnost odjednom. Materijali Deep Nature potječu sa Zemlje, koristeći resurse i boje prirodnog podrijetla te se izrađuju, koriste i regeneriraju u kružnom procesu. Neobojeni materijali u pješčanim bež i smeđim tonovima približavaju nas prirodnom izrazu. Dok nježne i sive nijanse plave i crvenkaste pojavljuju se u prirodnim pronađenim bojama, koje se koriste za stvaranje uzoraka u procesima ekološkog tiska ili tiska na suncu.

Deep Nature, paleta boja 

 

Hyper Nature je smjer koji privlači mlađu publiku zbog svojih živih boja i naprednih vizualnih izraza, traži da se ponovo povežemo sa prirodom putem tehnologije. Nije nužno u potpunosti oponašati svijet prirode, već ići iznad i dalje, za jedinstvenu taktilnost, dok pritom digitalna taktilnost raste kao novi žanr.

Hyper Nature, paleta boja

 

Beyond Identity pomiče granice, eksperimetira i istražuje. Za svijet kućnih interijera i tekstila, potvrđuje se da održivost ne mora biti zemljana. Paleta boja za Beyond Identity sadrži niz pastela, nadopunjenih poznatom sivom i blijedom kaki bojom kao prigušenim prijenosnim bojama. To je smjer prikladan za socijalno orijentirane mlađe generacije s mekim i skladnim izrazima boja.

Beyond Identity, paleta boja

 

Empowered Identity potiče suradnju s prošlošću, povezivanje kultura sa sljedećim generacijama i poticanje održivosti. Zanatstvo i ručni rad također potiču aktivistički pristup dizajnu, pokrećući pozitivne društvene promjene. Ljestvica boja Empowered Identity sastoji se od ukorijenjenih, ali buntovnih zasićenih nijansi. Kod ovog smjera ključno je korištenje više boja, dok šareni izrazi i kombinacije šalju pozitivne i simbolične poruke. Potrošački način razmišljanja Empowered Identity relevantan je za one koji uživaju u eksperimentiranju i ekstrovertnom izražavanju.

Empowered Identity, paleta boja 

 

Cilj našeg posjećivanja sajmovima je pratiti i prenjeti Vama, našim kupcima, aktualne trendove te najnovije moderne proizvode kroz kreativne projekte tokom poslovne godine.

Za nas je ovaj sajam bio izuzetno aktivan i konstruktivan, te smo motivirani prenjeti Vam novitete kroz nove kolekcije u Čateksovoj širokoj paleti proizvoda. Već tradicionalno, u tiskanom tekstilu ali i kroz Čateksov cijeli asortiman proizvoda, u našoj fizičkoj trgovini i na webshopu, uvijek se mogu pronaći sezonski dezeni i noviteti, te možete biti sigurni da su izrađeni sa puno pažnje, promišljanja i truda za Vas i Vaš dom.

 

Ponudu naših tkanina i proizvoda provjerite u našem shopu!