Posjetili smo najveći međunarodni sajam dizajna, inovacija i tekstine tehnologije u Frankfurtu.

Heimtextil - trendovi i novosti za sezonu 2020/21.

 

Heimtextil je najvažniji sajam u svijetu tekstilstva i trendova iz području dizajna, inovacija i tekstilne tehnologije. Svojim novim proizvodima i trendovima započinje nadolazeću sezonu i daje važne impusle i izlagačima i profesionalnim posjetiteljima iz cijelog svijeta.

 

Trendovi boja za nadolazeću sezonu 2020/21. podijeljeni su u 5 kategorija:

 

Maximum Glam 

 

Oni koji su u potrazi za slojevitim tetralnim utjecajima i glamuroznom estetikom stvarajući spoj između rukotvorina i digitalnog predstavljanja. Tekstili koji prikazuju “više je bolje” stav kroz spoj glamura, gradijenata i sprektra, umjetnog krzna, slojevitosti i perja, žakardno tkanje i fantastični tekstilni tisak. Svjetlucav i kičast raspon boja koji postaje brutalno glamurozan zahvaljujući električnom sjaju, sintetičkoj svjetlucavosti, digitalnom utjecaju i artističkom pristupu.


 

Pure Spiritual 

 

Idealisti u potrazi za savršenstvom i čistoćom, vraćajući ravnotežu, povezujući se s prirodom. Prihvaćanje tehnologije u odnosu realizma i mistike u potrazi za vlastitim savršenstvom. Obnavljanje veze s prirodom, odabrane organske tvari, sirovine i čisti tekstil koji prikazuje tragove prirode, organske strukture i nepravilnosti. Nijanse stvorene od Zemlje i uzgaja ih čovjek. Elementarni i čisti raspon boja odražava izvor zemaljskog postojanja.


 

Active Urban 

 

Stanovnici gradova suočavaju se s izazovima brzog i promjenjivog oblika čovjekove okoline tražeći utilitaristička i prihvatljiva rješenja. Tehnološke performanse uz pametno korištenje dostupnih i obnovljivih izvora. Funkcionalnost je prioritet, ali uz cool izgled i pozitivno djelovanje. I dalje ostaje ključan hibridni tekstilni interijer/sportska odjeća glatke površine i zabavno miješanje grafičkih tekstura. Na paleti dominira jednolično plava, asfaltno siva i gusjeničasta žuta.

 

Heritage Lux 

 

Očuvanje senzualnosti blaga povijesnih ostavština, zajedno s neuobičajenim prosvjetljenjem zajedno s tamom za potpuno novi doživljaj. Ovaj novi trend teži ljubavi prema luksuzu, sjaju, dekoriranju i izgledu. Pronalaženje ljepote u povijesti i prirodi pomoću kompleksnih uzoraka primamljive i teksturalno bogate površine. Osvrćući se na drevnu povijest rezultirajući odličnu paletu boja. 

 

Multi-Local 

 

Globalizacija, slavljenje inkluzivnosti u prisvajanju, čuvajući tradicionalnu zanatsku stručnost uz prilagođavanje svjetskim pogledima prihvaćajući razmjenu i kreativni integritet i raznolike identitete. Autohtoni stil susreće se s globalnim utjecajima. Ovo je slavljenje rukotvorina i ukrasnih uzoraka, od plemenskog i folklornog do geometrijskog i apstraktnog. Tekstilne boje postaju dio šireg kulturnog narativa, vezane uz lokalnu zajednicu, kulturnu baštinu i identitet.

 

Heimtextil usmjeren je najviše prema dekorativnom tekstilu i posteljnom rublju i svake godine posjećivanjem sajma prikupljaju se informacije i širi svijest o nadolazećim trendovima koje Čateks razvija kroz svoj brand CATEKS® HOME. 

 

Ovogodišnji trendovi predviđaju zagasite tonove boja iz područja toplog spektra uz naravno safir plavu i smaragdno zelenugeometrijske uzorke, no također su zastupljeni organski motivi poput cvijeća velikih formata u akvarel tehnici, a povećanjem tehnoloških mogućnosti i sve zastupljenijem digitalnom tisku stvaraju se fotorealistični uzoraci te imitacija akvarela na tkaninama, čime se ističe suradnja tehnologije i tradicije odnosno zanata i rukotvorina te industrijalizacije i digitalizacije. Također dolazi do poticanja cirkularnog načina poslovanja te poticanja održivog razvoja, recikliranja, dakako upotreba prirodnih materijala poput svevremneskog pamuka i lana koji je ove godine bio dio gotovo svakog izložbenog prostora. Neke od inovacija koje su nam upale u oko su pređa i tkanina od ananasa i naranče čime tekstilni dizajneri i tehnolozi prikazuju visoku razinu kreativnost te potiču na suradnju tekstilne industrije s poljoprivrednom i prehrambenom (više o svemu možete vidjeti u kratkoj galeriji koja se nalazi na dnu stranice.

 

Cilj posjećivanja ovog sajma je proučiti trendove te Vama, našim kupcima uvijek nuditi moderne proizvode i dezene. U Čateks trgovini i webshopu možete uvijek pronaći aktualne dezene i biti sigurni da su izađeni s puno ljubavi i uvijek u trendu samo za Vas i Vaš dom.  

 

Ponudu naših tkanina i proizvoda provjerite na našem shopu!

Blog osmislila i pripremila: Katarina Ričko

Galerija fotografija: