Profesorice iz sektora tekstila na praksi u Čateksu

Nastavnici u poduzeću – Praksa za nastavnike

 

U sklopu projekta „Nastavnici u poduzeću – Praksa za nastavnike“ 25. svibnja i 1. lipnja 2022. profesorice iz sektora tekstila Ana-Marija Bogdanović i Ivana Đebić Danenhauer obavljale su praksu kod nas u Čateksu.

 

 

Kroz svoju praksu profesorice su dobile priliku saznati više o načinu rada i upoznati kreativni proces Čateks odjela za dizajn i marketing te tehnologiju rotacijskog sitotiska.

Kronološkim redoslijedom, naša dizajnerica Katarina, predstavila im je proces nastanka od pređe do gotovog tekstilnog proizvoda i provela ih kroz sve ključne faze realizacije jednog tekstilnog uzorka:

  • dizajn
  • separacija boja u specijaliziranom softveru za lasersko graviranje šablona
  • šabloneriju
  • odjel za lasersko graviranje
  • odjel za definiranje recepturi tiskarskih pasti i probni tisak

 

Ana-Marija i Ivana imale su priliku vidjeli i rijetko viđena vrlo impresivna skladišta Čateks šabloni za tisak i naravno vidjeti kako izgleda jedna klasična industrijska proizvodnja pamučnih dekorativnih tkanina Čateks Home programa. 

 

 

Projekt koji se provodio do četiri dana u odabranom poduzeću organizirali su Advantage Austria i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Sudjelovanjem u praksi nastavnice su dobile autentičan uvid u svakodnevni rad poduzeća, te stekla nova osobna iskustva u poslovnomu svijetu koja će moći prenijeti svojim učenicima.

Stekle su realniju sliku ekonomskoga konteksta i operativnih procesa u poduzeću.