VET TO VET (V2V) – Capacity building in Western Balkans

Stručna praksa studentica iz Kosova u Čateksu

 

Prošlog tjedan ugostili smo dvije studentice smjera Modni dizajn iz Kosova, koje će sljedećih mjesec dana u Čateksu obavljati svoju stručnu praksu. U Čateks su nam stigle preko Erasmus + projekta V2V u kojem sudjeluje Gospodarska škola Čakovec koja je ujedno i glavni organizator njihove mobilnosti u Čateks.

 

Čateks arhiva tkanina i dezena 

VET to VET (V2V) pilot je projekt koji financira Europska unija, a vodi ga Apro Formazione sa sjedištem u Italiji. Cilj projekta je poboljšati inovacije, modernizaciju i internacionalizaciju strukovnih škola na zapadnom Balkanu.

U projektu sudjeluje deset strukovnih škola: pet unutar Europske unije (iz Italije, Nizozemske, Finske, Slovenije i Hrvatske) i pet iz Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine. Svaka je europska škola pobratimljena sa školom na zapadnom Balkanu kako bi se osiguralo stalno podučavanje i podrška između škola.

Kako bi razvili aktivnosti izgradnje kapaciteta za škole na zapadnom Balkanu, partneri će raditi na sljedećim temama: internacionalizacija, mobilnost osoblja i mobilnost učenika, obrazovanje učitelja, suradnja škola i tvrtki, obrazovanje o poduzetništvu, tržište rada.

Tijekom svog 36-mjesečnog trajanja, pilot projekt V2V razvijat će usluge i ishode koji mogu dugoročno utjecati na cijelu zajednicu strukovnih škola na zapadnom Balkanu.

Naše praktikantice Floriana i Amra koje su nam stigle iz Diakonie training center, Mitrovica, Kosovo u sljedećih mjesec dana imat će priliku upoznati čitav Čateksov proces proizvodnje, a pritom će dizajnirati i vlastite odjevne predmete -  od tkanine pa do gotovog proizvoda. Usput će se upoznati s industrijskim proizvodnim procesima u tekstilstvu, a većinu vremena provest će u našem odjelu dizajna i marketinga te odjelima konstrukcije, krojenja i šivanja. Gdje će imati priliku naučiti i proći čitav niz faza kreativnog procesa osmišljavanja proizvoda do realizacije istog.