Čateks je razvio nove materijale s kojima će Oružane snage Bosne i Hercegovine dobiti potpuno nove vojničke odore

Čateks je u utorak, 04.07.2023., zajedno s tvrtkom Koteks d.o.o. u Tešnju, BiH, imao priliku prezentirati svoju uspješnu suradnju na projektu izrade kompleta borbene odore za pripadnike Oružanih snaga BiH pred ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom, načelnikom Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, drugim visokim dužnosnicima i djelatnicima MO i OS BiH. 

Ovaj projekt je započeo u kolovozu 2019.g. kao program istraživanja i ispitivanja te razvoja potpuno novih materijala i originalne maskirne sheme s karakteristikama bosanskohercegovačkog podneblja za novu odoru. Razvoj novih materijala bio je usmjeren i ka prilagodbi taktičko-tehnološkim zahtjevima naručitelja te je bilo potrebno postići ujednačenost odore i opreme kroz sve elemente. 

 

 

Bazni materijal za hlače i košulju je Čateksova najprodavanija tkanina – PUMA 220, ali posebnost ovog projekta je bila upravo u razvoju svjetske inovacije – trilaminata s licem od PUMA 220 tkanine koja je korištena za izradu jakne. Dosadašnji materijali za „softshell“ jakne sa 100% sintetike, iako predstavljaju općeprihvaćeno rješenje, prema mišljenju Čateksovog razvojnog tima i predstavnika MOBiH, nisu u potpunosti zadovoljavali nametnute visoke zahtjeve prikrivnosti. Novorazvijena alternativa ponudila je jedinstveno rješenje za jednoobraznu prikrivenost operativca i u vidljivom i u infracrvenom spektru. Time se svojstveno smanjio karakterističan odbljesak sintetike, a posljedično se u postupku razvoja boje i tiska pojačao mat-efekt. Ovaj materijal se po prvi put koristi u nekim oružanim snagama, od iznimne je važnosti za Čateks i predstavlja snažnu referencu. Svoju primjenu u cijelom setu uniforme su našli i laminirani i prevučeni materijali tipa Merkur i Tera.

 

S ovim inovativnim materijalom, ali i ostalim artiklima iz Čateksovog širokog asortimana naprednih tekstilija, tvrtka Koteks će zadovoljiti potrebe Ministarstva obrane BiH i proizvesti 6.800 setova ljetnih i 1.200 setova zimskih odora.Odjevni predmeti su zamišljeni kao setovi, izgledom su ujednačeni te su u potpunosti prilagođeni taktičko-tehničkim potrebama naručitelja. Novi krojevi imaju pojačanu funkcionalnost pri upotrebi i prate svjetske trendove.

 

Ministar Helez i general Mašović su se ovom posjetom uvjerili u napredovanje projekta obzirom da se 1.700 kompleta novih vojnih odora planira proizvesti i isporučiti tijekom ovog ljeta.

 

"Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije uniformu kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji", istaknuo je ministar obrane BiH Zukan Helez.

 

 

Kao i ostale dobro opremljene oružane snage, OS BiH će također imati potrebu i za artiklima poput ruksaka i taktičkih-balističkih prsluka, a osnova tih artikala su teške poliamidne tkanine. Zahvaljujući nedavnim investicijama, Čateks je u mogućnosti ponuditi i cijeli niz materijala za zadovoljavanje ovih potreba u kvalitetama od 500D (Cerber), 700D (Comax) i 1000D Hydra. Svi navedeni materijali mogu biti prevučeni i laminirani kako bi zadovoljili najzahtjevnije uvjete primjene. Sposobnost Čateksa da proizvede i tkanine za odore i tkanine za opremu jest jedinstvena na europskom tržištu i izdvaja nas od konkurencije.

Iznimno nam je drago što smo postali dobavljač materijala od kojih će se izraditi vojničke odore za pripadnike Oružanih snaga BiH, a koje će njihovim pripadnicima pružiti maksimalnu zaštitu. Oružane snage BiH su potvrda kako se razvila svijest o nužnosti primjene najmodernijih materijala koji pružaju najvišu razinu zaštite tokom korištenja. Inovativni materijali koji su u ovome slučaju razvijeni će osim vrhunske zaštite pružiti i maksimalnu udobnost njenom korisniku što povećava psihološku spremu vojnika. Pripadnici OS BiH će imati jednu od najmodernijih vojnih odora u regiji!“ rekao je Predsjednik Uprave Čateksa Matija Bilandžija.