Karakteristike tkanina iz naše ponude

Upoznajte Čateksove tkanine

Ovim člankom objasnit ćemo kakve materijale proizvodimo i koje su im karakteristike. 

Trenutno se na našem webshopu nalazi mala količina materijala, ali pošto smo proizvođač tkanina, možemo puno, puno više od toga. Ako imaš ideju za neki projekt, a potrebna ti je tkanina sa specijalnim efektima 80% šanse je da se takva tkanina može proizvesti upravo kod nas. Također moguće da već to i imamo, ali u fizičkoj poslovnici. 

 

Glavna sirovina koju Čateks koristi prilikom izrade tkanina je pamuk. Većinu tkanina u ovom tekstu je 100% pamučna.

Ostali najzastupljeniji proizvodi su mješavine s pamukom, a to su: pamuk/poliester (Co/PES) i pamuk/poliamid (Co/PA), ali o njima ćemo detaljnije u sljedećem poglavlju.

 

Prvo je važno spomenuti razine kategorizacije tkanina, a prva razina kategorizacija je prema brandovima. Čateks, naime, ima 4 branda podijeljena prema specijalnim namenama tkanina koje proizvodi. Brandovi se zajedničkim imenom zovu Compago i sljedeće su podijeljeni na Home - dekorativni/kućanski tekstil, Medical - medicinski tekstil, Protect - zaštitni tekstil, Defend - vojni tekstil. U ovom prvom poglavlju našeg informativnog “serijala” predstavit ćemo specijalne efekte tkanina iz kategorije branda Čateks® Home.

 

Ispod je tablica u kojoj smo naveli vrste tkanina i spojili ih s trgovačkim nazivima metraže i proizvoda. U drugoj tablici stoji detaljan opis svake tkanine zasebno uz navedene namjene tih tkanina.

 

COMPAGO® Home
VRSTA TKANINE TRGOVAČKI NAZIV
METRAŽA PROIZVODI
Žutica Žutica -

Katarina

Mitja

Bojan

Bijela tkanina

Crna tkanina

Karin (posteljina)

Grga (pregača

Ines (pregača)

Janica (pregača)
Karlson Aneta Karolina (posteljina,dekorativne vrećice)
Adora Adora Adora (stolnjak)
Malta Malta -
Katrin Kuhani Katrin Sunce (kuhinjska krpa)
Bijeljeni Katrin
Apolon Apolon Apolon (stolnjak)
Saten Saten Ena (posteljina)
Viktor -

Eli (dekorativni jastuk)

Eliza (stolnjak/nadstolnjak)
Lucija Lucija

Violeta (kuhinjska krpa)

Zdravka (kuhinjska krpa i pregača)

Loreta (kuhinjska krpa)
Vita Vita Vilma (kuhinjska krpa)

 

Žutica OPIS TKANINE Neiskuhana i nebjeljena čvrsta pamučna tkanina u platnenom vezu. Karakterizira ju žućkasta boja s tamnim točkicama koje potječu od ostataka pamučnih sjemenki.
NAMJENA Koristi se za različite namjene u kojima je bitna čvrstoća tkanine, a ne i izgled ili ondje gdje je baš poželjan izgled sirove tkanine.
Katarina OPIS TKANINE Čvrsta pamučna tkanina od jače uvijene pređe, srednje finoće tkana platnenim vezom. Naziva se i "cic". Svojstvena je izgleda i razmjerno kruta na opip, ovisno o vrsti obrade nanesenoj na lice tkanine. Može biti bjeljena, obojena ili tiskana. Tkanina je dodatno kalandrirana čime se postiže podatnost i sjaj.
NAMJENA Upotrebljava se za izradu svakodnevne ženske i dječje odjeće te posteljno rublje i ostale kućanske/dekorativne proizvode.
Aneta OPIS TKANINE Srednje fina, čvrsta pamučna tkanina, tkana platnenim vezom, finija od tkanine Mitja. Tkanina je obrađena obradom protiv skupljanja.
NAMJENA Koristi se za haljine bluze, hlače, košulje i razne dekorativne namjene u kućanstvu ( jastuci, posteljina, vrtne garniture, pregače stolnjaci).
Adora OPIS TKANINE 100% pamučna tkanina, naslojena poliakrilatnim nanosom što znači da je nepropusna i otporna na mrlje i lako se prolaskom krpe brišu tragovi prolivenog...kave, vina, itd. Tkanina je mekana i podatna i laka za održavanje. Nanos joj daje dodatnu čvrstoću te ju nije potrebno rubiti.
NAMJENA Može se koristiti za izradu stolnjaka i li različitih predmeta za koje je potrebna zaštita od tekućina.
Malta OPIS TKANINE Pamučna tkanina tkana keper vezom 3/1. Tkanina je čvršća i teža i obrađena protiv skupljanja.
NAMJENA Može se koristiti za razne predmete u pokućstvu ili neke teže odjevne predmete
Katrin OPIS TKANINE Keper tkanina koja dolazi u natur "kuhanoj" (odškrobljenoj) varijanti, zbog čega je sama tkanina vrlo mekog opipa, bijelo žućkaste boje; i  u bijeljenoj varijanti.
NAMJENA Može se koristiti za razne predmete u pokućstvu ili neke odjevne predmete.
Apolon OPIS TKANINE Pamučna tkanina velike površinske mase čak 270 g/m2 tkana platno vezom. Tkanina je vrlo čvrsta i kompaktna i obrađena protiv skupljanja i prljanja. Prilikom održavanja preporuča se pranje na 40˚C te glačanje u poluposušenoj fazi, jer je sklonija gužvanju i teže ju je raspeglati.
NAMJENA Koristi se za razne predmete u interijeri i pokućstvo, a može se koristi i za neke odjevne namjene kojima je potrebna čvrstoća i kompaktnost.
Saten OPIS TKANINE Pamučna tkanina u atlas 4/1 vezu, radi tehnologije tkanja tkanina je visokog sjaja i vrlo mekanog opipa, obrađena protiv skupljanja.
NAMJENA Saten je moguće koristiti za razne odjevne svrhe jer je ugodan na dodir i lijepog pada te za ostale razne dekorativne/kućanske proizvode (npr. posteljina).
Viktor OPIS TKANINE Pamučna tkannina unutar branda Compago Home koja nije 100% pamučna, već se radi o mješavini pamuk/poliester u omjeru 50:50. Tkana je u kepernom vezu 2/2 ima veću otpornost na gužvanje za razliku od ostalih pamučnih tkanina upravo zbog tog dodatka poliestera. Tkanina je ugodna na dodir i jednostavna za održavanje.
NAMJENA Može se koristiti u razne odjevne i dekorativne svrhe. Kod nas ju najčešće možete pronaći kao proizvode - stolnjak, dekorativni jastuk.
Lucija OPIS TKANINE Pamučna tkanina tkana uzdužnim rips vezom, mekana po prirodi i lako se cijedi. Važno je spomenuti također da je laka za održavanje.
NAMJENA Svestrane upotrebe, može se čak koristiti i za nošenje, kod nas u Čateksu prodaje se kao gotov proizvod - kuhinjska krpa zbog dobrih upijajučih svojstva i lakog cijeđenja.
Vita OPIS TKANINE Pamučna tkanina tkana vafel vezom koji tkanini daje izvrsna upijajuća svojstva, a osim toga omogućuje dobar protok zraka kroz tkaninu što onda i pospješuje sušenje tkanine.
NAMJENA Ovakva vrsta tkanine pogodna je za krpe, odnosno namjena je preporučena za čišćenje jer ova tekstura bolje upija i čisti upravo zbog te neravne površine.

 

Svaka pamučna tkanina ima vrlo dobra upijajuća svojstava, udobna je, trajna te jednostavna za održavanje. Bilo da je u platno vezu ili keper vezu, može se koristiti za izradu raznih odjevnih i dekorativnih predmeta. Čateksove metražne, pamučne, dekorativne tkanine atraktivnih su dezena, koji se usklađuju sa sezonskim trendovima i prigodama. Kuhinjske krpe, pregače, rukavice i hvatači, stolnjaci i stolne trake, posteljne garniture, plahte, dekorativni jastuci, jastuci za vrtne garniture i vreće za sjedenje punjene granulama, proizvodi su kojima je Čateks dio modernog doma.

Blog osmislila i pripremila: Katarina Ričko