Modni kimono idealan za vruće ljeto

DIY - Kako izraditi kimono

Kimona su trenutno vrlo popularni komad odjeće i svako bi u svom ormaru trebao imati jedan. Kako nam dolazi toplije vrijeme, oni su savršeni svjetlosni sloj koji vašoj odjeći daje potpuniji izgled bez ostavljanja tragova znojenja u ljetnim vrućinama. Iako bi mogli izgledati komplicirano za napraviti, kimona su zapravo prilično jednostavni za DIY kod kuće. Potrebno je otprilike 30 min da bi izradili svoj jedinstveni kimono.

 

Kimono (jap: "stvar koja se nosi") je tradicionalni japanski odjevni predmet. Najčešće se prepoznaje po širokim rukavima i pojasu. Koristi se kao odjeća u istočnjačkim borilačkim sportovima (karate ha-ca). Uz kimono se nose tabi (japanske čarape) i tradicionalna japanska obuća (geta ili zori).

PRIBOR

- 1.5-2 m materijala (ovisno o duljini kimona)
- konac 
- krojački metar
- šivaća mašina / igla

Tkaninu možete kupiti na našem webshopu:

KUPI OVDJE

 

 

KORACI

1. Dvostruko preklapanje prema shemi (gore)
2. Krojenje  ovratnika i rukava
3. Otvoriti kroj te gornji sloj krojiti od dna kimona do ovratnika, prema dolje prikazanoj shemi. Obratiti pozornost na krivulje tik prije ovratnika. Potrebno ih je oblikovati na takav način da bi se dobio lijep prijelaz i kasnije da bi si olakšali porubljivanje.

4. Zatvaranje bočnih šavova 
5. Porubljivanje (rukavi, prednjice i dna kimona, najbolje odraditi u navedenom redosljedu). Porubljujemo tako da dvaput presavijemo tkaninu na krajevima i ravnim šavom prošijemo ili ukoliko imamo mašinu za endlanje prvo prođemo s njom rubove pa jedamputa presavijemo i ravnim šavom završimo.

6. Ukoliko ste inspirirani dodatno možete izraditi pojas za vezanje oko struka ili dodati resice, čipku ili nešto treće na rukave ili dno kimona, također možete se poigrati i duljinom te umjesto lagane jaknice izradite haljinu na preklopom. Mogućnosti su bezbrojne.

Blog osmislila i pripremila: Katarina Ričko

PRATI NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Facebook INSTAGRAM