Dizajneri tekstila, produkt i grafički dizajneri u ovom odjelu  osmišljavaju, razvijaju i pripremaju nove ideje za sav proizvodni program Čateksa. Dizajneri na osnovu znanja, iskustva, kretivnosti te uz stalno praćenja novih trendova dizajniraju nova rješenja, koja će biti odgovor na svaki zahtjev klijenta, a naposljetku i zadovoljnog kupca.

Svaki proizvod najprije polazi od idejnog rješenja, slijedi razrada prijedloga i prikaz dezena u nekoliko varijanti sa varijacijama motiva i varijanta boja. Prihvaćeno idejno rješenje u specijaliziranom se programu tehnički  priprema postavljanjem primjerenih parametara za izradu šablona u šabloneriji.  Nakon snimljenih šablona na laserskom stroju izrađuju se probni otisci i palete boja. Dizajner bira i usklađuje boje s obzirom na vrstu dezena, sezonu, već ponuđeni prijedlog ili zahtjev klijenta.

Odjel dizajna najviše se bavi izradom dezena za plošni tekstil te njegovu štampu. Produkt dizajner u suradnji sa domaćom prodajom i tehničkom pripremom razrađuje i razvija nove proizvode koji se kasnije konfekcioniraju u našoj konfekciji. Dizajneri u timskom radu sa svojim prijedlozima i rješenjima sudjeluje u razvoju novih projekata.

Paleta Čateksovih proizvoda vrlo je široka, od zaštitne odjeće, medicinskog programa, do kućanskog rublja gdje dakako sam dezen tkanine najviše dolazi do izražaja. Asortiman proizvoda na kojima dezen ima dekorativan akcent  kreće od klasične prepoznatljive i  kvalitetne kuhinjske krpe, pregača raznih modela, rukavica, hvatača, stolnog rublja, krevetnine, vreća za sjedenje te raznih drugih proizvoda.  Široka ponuda dezena  izlazi  iz ovog  malog odjela te  krasi mnoge domove ne samo u Hrvatskoj  već i diljem Europe.

Grafički dizajner bavi se idejama za različite prospekte, ambalažu proizvoda, reklame u časopisima i drugim oblicima promiđbe, na taj način pridonosi vizualnom identitetu firme.

Dizajneri se također bave aranžiranjem i dekoriranjem Čateksovih prodavaonica te sajmova kako bi  Čateks predstavili na najbolji mogući način. Odjel dizajna svojim idejama dotiče svaki segmenat firme.